26/11/2014

Reysselberge, Theo van (pointillisme)

Théo van Rysselberghe
priv. Theodore Van Reysselberge (NID Théo van Rysselberghe, geb. 23 november 1862 Gent -... D 13 december 1926 St-Clair, Frankrijk) - Belgische kunstenaar -.. Pointillistische (pointillisme (fr Pointillisme, letterlijk een "punt" . fr punt - punt), of divisionisme - stilistische richting van het neo-impressionisme in de schilderkunst die ontstond in Frankrijk ongeveer 1885, die is gebaseerd op penseelvoering aparte (niet-geïsoleerd) strijkt juiste plek of rechthoekige vorm het wordt gekenmerkt door de afwijzing van het fysieke mengen van verf voor optisch effect. (betekent "verwarring" op het netvlies van de kijker).)
Théo van Rysselberghe was de jongere broer van de architect Octave van Reysselberge. Toekomstige kunstenaar studeerde bij James Ensor in de Brusselse Academie voor Schone Kunsten. Vroeg werk G.van Resselberge tentoongesteld in de Salon van Brussel in 1881, geven de invloed van Edouard Manet en Edgar Degas.

mm1.jpg
In 1882, de kunstenaar maakt een lange reis naar Spanje en Marokko, waar hij schreef exotische stof. In 1883 een van de oprichters van de twintigste, kunstenaars van de avant-garde samenbrengen hij was; betrokken bij de ontwikkeling van artistieke betrekkingen tussen Frankrijk en België. Tijdens een van zijn reizen naar Parijs van Reysselberge kennis met Georges Seurat en zijn puantilistskoy schildertechniek, die over het werk van de Belgische enorme impact heeft gehad. Van Reysselberge schreef als pointillistische van 1890 tot 1910. In 1897 verhuisde hij naar Parijs. Pas na de dood van zijn leermeester en vriend Zh.Sera hij is af te stappen van het pointillisme. In 1910 verhuisde de kunstenaar aan de Middellandse Zeekust van Frankrijk en in zijn laatste jaren schrijft meestal vrouwelijk naakt - schilderijen.

Naast het schilderen, T. van Reysselberge Ook studeerde beeldhouwkunst en grafische kunst.

mm5.jpgmm9.jpgmm12.jpg

 

mm15.jpgmm17.jpgmm19.jpg

 

Les commentaires sont fermés.